top of page

Bitcoinový průvodce pro začátečníky

Denně se vídám s novými lidmi a řeším s nimi zdraví, finance a budoucnost. Bitcoin je téma, kterému se každý den věnuji také v soukromém čase. Moji známí, rodina i klienti se mě často ptají na úplné základy...


Bitcoinový průvodce tak má posloužit úplným začátečníkům, kteří o Bitcoinu teprve zaslechli a chtějí se dozvědět dřív, nebo snad udělat první investici a nenaletět podvodníkům. Dozvíte se se základní principy a jak Bitcoin funguje. Proč investovat do Bitcoinu a jak jej nakoupit, držet a prodat.


Investovat do Bitcoinu je v dnešní době normální i pro velké korporace. Dříve byl Bitcoin hračkou pro nerdy a hackery.



Bitcoin je velmi komplexní téma a defacto ke každé myšlence by se dalo napsat spousta řádků. Znovu připomínám, že tento text je tedy určen pro úplné nováčky a jednotlivá témata budu později rozebírat v samostatných článcích nebo se s Vámi rád uvidím u přátelského kafe, kde můžeme diskutovat.


Nejvíc se mi zamlouvá definice, že Bitcoin jsou peníze. Digitální peníze. Možná i digitální zlato je v pořádku. Vlastně takové zlato 2.0. V tento okamžik je důležité si říct co jsou peníze.


Chcete konzultaci zdarma na téma zajištění financí nebo Bitcoinu?


Na úvod bych ještě rád podotkl, že většina lidí z finančního sektoru považuje Bitcoin jako rizikové aktivum a nedoporučuje mít v portfoliu více než 10% zastoupení.


Je potřeba připomenout, že se nejedná o finanční poradenství, ale píši jako fanoušek Bitcoinu své vlastní zkušenosti a názory.


Dříve se říkalo, abyste do Bitcoinu investovali maximálně tolik peněz, o kolik jste ochotni přijít. Respektive takovou částku, která Vás nebude v případě ztráty bolet. To platí u každé investice. Bitcoinový populátoři by mohli namítnout, abyste právě do Bitcoinu dali takové peníze, o které nechcete přijít.


Peníze: Co jsou to peníze a jejich historie.

Bitcoin: Jak vznikl a jak funguje?

Investice: Nákup, bezpečné držení a prodej.


 

Peníze: Co jsou to peníze a jejich historie.


Přemýšleli jste někdy nad podstatou peněz? Většina lidí po své aktivní období vstává do práce, aby ze sebe vydali to nejlepší a následující měsíc měli nárok na výplatu. Pojďme si velmi stručně shrnout co jsou to peníze.


Základní charakteristikou peněz jsou tyto tři body.

1) všeobecný prostředek směny

2) zúčtovací jednotka

3) dlouhodobý uchovatel hodnoty


Nejspíš pamatujete, jak nám ve škole říkali, že nejprve fungoval směnný obchod. Ten funguje okamžitě, ale problém je, že se musí střetnout nabídka s poptávkou. Začne to pokulhávat, pokud od druhé strany něco chcete, ale ona nehodlá akceptovat váš produkt nebo službu (nebo dohodnutý čas či množství).


Po různých pokusech o peníze ve formě kamínků, peří a různých "vzácností" se nejcennějším a doposud nejlepším ukázalo zlato.

Díky svým vlastnostem udržitelnosti, vzácnosti a náročnosti na těžbu se zlato globálně ujalo jako peníze. Peníze, které hned neutratíme = nákup zboží či služeb, by totiž měly uchovat svou hodnotu.


>>> Dovedete si představit jít k obchodníkovi pro chleba a máte k dispozici pouze jednu velkou zlatou cihlu? <<<


Zlato

Zlato jako peníze je obecně považováno jako dobrý uchovatel hodnoty. Málo Evropanů, nebo obecně lidí ze západní civilizace, si uvědomuje v jakém žijeme luxusu. Ano, i pokud máte pocit, že se Vám nežije příliš dobře, tak si žijete mnohem lépe než většina populace na této planetě.


Pokud máme jakš-takš rozumnou vládu, centrální banky a fungující politiku, tak je běžné obyvatelstvo rádo, že vše docela funguje. Pokud ale žijete na místech, kde nemáte šanci pořídit si bankovní účet a nebo Vaše úspory každý den ztrácí několik %, uvědomíte si tu nespravedlivost. Na konci článku se podívejte na odkazy na skvělé knížky, které toto téma zachycují a podobněji popisují.


Fiat měny


V tomto úvodu a historii peněz by měla zaznít ještě zmínka o současných penězích tak, jak je známe dnes. Ano, ty bezcenné papírky s čísly. U nás je to česká koruna, jinde dolar atd. Doufám, že dnes už si nikdo nemyslí, že dnešní státní měny jsou kryté zlatem. Nejsou.


Většina dnešních peněz tak jak je známe (fiat peníze) je čistě digitální, něco abstraktního. Jsou to čísla evidovaná v centrálních bankách a je to příslib, že s nimi můžete disponovat.


Současné peníze měly sloužit právě jako směnky. Zlato se uložilo do banky a jeho majitel dostal "šek", že je jeho majitelem. Peníze tedy byly vázány na zlato. Jenže najednou začalo být v oběhu více takových šekových poukázek, než bylo reálně uloženého zlata v bankách. To byl začátek konce zlatého standardu.


Takhle se tvoří nové peníze. Každé nově vzniklé peníze znehodnocují ty doposud existující. Nové peníze vznikají defacto s každou další hypotékou a jsou to peníze vycucané z prstu. Ale čím je více peněz v oběhu, tím menší mají hodnotu. A tím vzniká inflace.

A vnímáte peníze a moderní svět jako něco konstantího, co už funguje od nepaměti? Nenechte se mýlit. Na našem území Česka se během posledních 100 let vystřídalo hned několik různých měn.


Bitcoin: Jak vznikl a jak funguje?


Bitcoin přináší řešení v podobě nestátních (decentralizovaných) peněz. Je to platební systém přímo mezi dvěma stranami. Koncept nestátních peněz tu byl ještě před Bitcoinem, ale předchozí pokusy měly vždy nějakou trhlinu.


Kdy Bitcoin vznikl?

Kdy jste o něm slyšeli poprvé vy? A v jaké souvislosti? Jestli čtete tento článek, tak bych si zkusil tipnout, že s Vámi Bitcoin rezonoval na přelomu roku 2020 a 2021. Jeho vznik se datuje na začátek roku 2009. V předchozím roce Satoshi Nakamoto rozeslal tzv. white paper, kde popsal, jak by mohl Bitcoin fungovat.

Kdo je za vznikem Bitcoinu?

Jak vznikají nové Bitcoiny?

Kdo jsou ti těžaři?

Jak se Bitcoin dělí?

Kolik je Bitcoinu v oběhu?

Jaký bude vývoj ceny?



Investice: Nákup, bezpeční držení a prodej.


Pravdou je, že největší tahák u Bitcoinu je cena. Právě cena je hlavní téma v televizi i v médiích. Každý řeší cenu, ale ne podstatu Bitcoinu. A vlastně je to asi v pořádku.


Dá se k BTC přistupovat jako ke svobodným penězům a uchovateli hodnoty. Rovněž lze Bitcoin vnímat také jako investiční nástroj, kde vložíte své fiat peníze s vidinou, že zpět jich dostanete více.



Cena je vázána na vzácnost. Jak jsem zmínil výše, Bitcoinu je a bude omezené množství, což z něj dělá mimořádně zajímavou záležitost. Je to také odpověď na otázku: ,,Co když spadne Bitcoin na 0?". To se nikdy stát nemůže. Opakuji nemůže. Je velmi nepravděpodobné, že by se Bitcoin propadl k hodnotám takhle nízko, ale zároveň je vyloučeno, že by jeho hodnota byla 0. Už jen z principu, že lidé, kteří v BTC věří a používají ho, by nikdy neposlali své poslední Satoshi za 0,-.


Naopak vývoj ceny vzhůru je celkem předpokládaný. Je to prostě s čímkoliv, čeho je omezené množství. V čase se stává vzácnější a vzácnější.


Tím se Bitcoin stává v čase deflační. Velkou výhodou je také přesun - mrknutím oka můžete odeslat transakci (převést hodnotu) po celém světě za minimální poplatek.


Bitcoin můžete koupit v Bitcoinmatu, od někoho komu důvěřujete, nebo na ověřené burze či směnárně.


Bezpečnost Bitcoinu je zásadní. Důvěra a zodpovědnost! Tahle dvě slova vlastně vystihují Bitcoin velmi dobře. Díky kryptografii (hash funkce SHA-256) je BTC adresa veřejná a z ní odvozená privátní. Tzv veřejné a privátní klíče. Někdy uslyšíte Not your keys, not your coins. A to je přesné. Pokud jste vy, kdo ovládá privátní klíče (přístup k bitcoinu), tak jste výhradním majitelem těchto Bitcoinů z celkové sítě.


Peněženky


Nejjednodušší a zároveň nejhorší způsob je mít Bitcoin u třetí strany. Typicky pokud si zakoupíte Bitcoin někde na burze a necháte ho tam. Vy sice vidíte svůj zůstatek, ale nemáte privátní klíče (12 nebo 24 anglických slov odvozených z privátního klíče). To znamená, že dáváte absolutní důvěru té třetí straně, že jednak vaše BTC skutečně má, ale zároveň také, že v případě potřeby s nimi budete moci disponovat. Je to v pohodě volba, pokud tam necháváte nějakou likvidní částku nebo postupně dokupujete po malých částkách. Jakmile byste drželi na burze (nebo kdekoliv u třetí strany) tolik SATs (BTC), že by jejich případná ztráta znamenala mnoho slz a nadávek, určitě si je z burzy pošlete K SOBĚ.


Druhou variantou je krypto peněženka v mobilu. Můžete si k ní vygenerovat svou reálnou bitcoinovou adresu i s privátním klíčem (12 nebo 24 anglických slov). Právě tato slova jsou ten jediný backup k Bitcoinu. Pokud byste ztratili mobil nebo se rázem ocitli na druhé straně světa, stačí vám do jakékoliv kryptopeněženky naťukat tato slova ve správném pořadí a rázem jste zpět u svého jmění. U mobilních aplikací je obecně problém riziko různých virů.


Hardware peněženka. Nejoblíbenější a nejlepší na trhu je český Trezor. Je to malé fyzické zařízení jako flashka. Pracuje offline a privátní klíče jsou nahrány a zašifrovány. Každou transakci tak musíte potvrdit stisknutím na tomto Trezoru, při čemž je ochráněn vlasním pinem. Pokud byste ho ztratili, rovněž byste mohli kdekoliv na světě otevřít novou peněženku a napsat svá slova, abyste se dostali ke svému jmění.


To nejdůležitější jsou teda právě ta vygenerovaná slova. Jsou opravdu jedinou záchranou. Nikdy je nemějte v digitální podobě.


Tento článek je spíš soubor myšlenek, které mohou vrtat nováčkům hlavou. Některé věci jsem záměrně trochu zjednodušil nebo opsal oklikou, abych nemusel detailně problematiku vysvětlovat.


Bitcoinu věřím, proto je můj názor na něj jednosměrný. V dalších příspěvcích se pokusím rozpitvat jednotlivé části z toho článku a udělat srozumitelně každé téma jednoduše a přehledně.


Pokud uvažujete o Bitcoinu, ale stále se Vám zdá vše nějak abstraktní nebo nesmyslné či nesrozumitelné, tak mi neváhejte napsat.



bottom of page